mega888

Останні новини

Едуа́р (Едуард) Мане́ — французький художник-імпресіоніст

   Народився 23 січня 1832 року в Парижі в досить поважній родині. Батько майбутнього художника, Огюст Мане, служив в міністерстві юстиції, а мати була дочкою дипломата.

   Батько бажання сина вчитися на художника не підтримував і хотів щоб він навчався в морському училищі, але Едуард провалив вступні іспити і влаштувався юнгою на торгове судно. Під час тривалої подорожі юнак багато малює. В основному це портрети і замальовки членів екіпажу корабля.

    Після повернення з подорожі він знову намагається вступити в Морську школу, де знову зазнає невдачі. Після повторної невдачі, за згодою батьків, Мане починає займатися живописом. Навчання, яке тривало більше 6 років, проходить в майстерні Тома Кутюр, досить відомого художника-академіста. Під час навчання він робить поїздки в Німеччину, Італію і Чехію, де знайомиться з найбільшими музеями і пам’ятками мистецтва Європи. Навчання тривало до 1856 року.
   У 1863 році Мане одружився на Сюзанні Леенхофф, голландці, роман з якою у нього тривав протягом 10 років.
   З кінця періоду навчання і аж до 1870 року, Мане продовжує свою діяльність художника. Основним прийомом, в його творчості, залишаються фігурні композиції та портрети. Під час німецької облоги Парижа, в 1870 році, художник стає артилеристом і знаходиться в рядах захисників міста. Він намагається зберегти місто під час його блокади і голоду. У ті ж роки відбувається знайомство, і спілкування художника із знаменитими імпресіоністами того часу, такими як Моне, Піссаро, Сіслея і ін.
   У 1879 році у Мане з’явилися грізні ознаки атаксії, при якій, внаслідок ураження головного мозку, порушується координація рухів. Трохи пізніше він вже не міг писати. За іронією долі саме в ці роки до художника прийшло довгоочікуване визнання.
   У 1881 році він отримав медаль Салону, а трохи пізніше був нагороджений орденом Почесного легіону.
   Навесні 1883 Мане ампутували ліву ногу. Операція пройшла невдало і художник помер в 1883 році 30 квітня.

Едуард Мане відомі картини
Лола з Валенсії (1 862)
Сніданок на траві (1863)
Олімпія (1863),
Флейтист (1866),
Вокзал Сен Лазар.
Портрет Леона Леенхоффа (1868)
Залізниця (1872-1873)
У човні (1874)
Сливовиця (1877)
Портрет мадам Гійеме (1880)
Кролик (1881)
Бар в «Фолі-Бержер» (1882)

Джерело: https://dovidka.biz.ua/eduard-mane-biografiya