Останні новини

Творчість – ціною втраченого життя




(Відеоогляд до 123-ої річниці від дня народження Бориса Дмитровича Антоненко-Давидовича, українського письменника (1899-1984))

 

   Оскаженіло втоптували більшовицькі чоботи в сибірські сніги й болота нашу культуру. Вчавлювали в багно страху й покори найкращих синів Землі української. Шматували українську творчу й наукову інтелігенцію, винищували господарів і воїнів. Всі в кого була голова на плечах, автоматично ставали загрозою імперії й ризикували втратити через свою голову – життя.
   Планово й продумано до найменших дрібниць, розігрувалася операція по знищенню духовного потенціалу України, тої великої і могутньої, осяяної Божим світлом землі, що завжди тримала під загрозою існування імперії.
   Одні не усвідомлювали можливості арешту, інші ж усвідомлюючи – протистояли, але перейти все, пережити та не зламатись, здатні були ті, хто вірив, свято вірив в майбутнє рідної землі, свого народу. Таких були лише одиниці. Та ніщо не спроможне було перебороти їх дух наповнений життям і любов’ю, сміливістю і світлом.
   Одним з них і був Борис Дмитрович Антоненко-Давидович – «нездоланний козак», творець, людинолюб, могутній мовознавець і безкінечний мрійник.

 Бібліотекар Надія РАДІНА