mega888

Останні події

СВЯТКОВА ФЕЄРІЯ

   У Путивльському педагогічному фаховому коледжі розпочалась передноворічна феєрія. Учасники освітнього процесу поринули в загадковий світ української обрядовості.
   Протягом тижня серед  здобувачів освіти та викладачів закладу тривав флешмоб «Берегиня вроди – хустка»  на кращу світлину.

Українська хустка – дівоча і жіноча прикраса, незмінний супутник у житті прекрасної половини людства. За українською традицією, жінка мала щодня ходити з покритою головою. Хустка – жіночий оберіг, який захищає від злого ока. Про таємничість цієї дівочої й жіночої прикраси, розмаїття українських хусток студентська молодь дізналась на  виставці- екскурсії «Що приховує українська хустина. Відвідувачі ще й мали змогу долучилися до майстер-класу з пов’язування хустини «Українська хустина кожне серце полонить».
   Матеріали дослідницького проекту «Хустка у сімейній та календарній обрядовості українців»  - справжня скарбниця народної творчості. Багато забутих традицій та обрядів, починаючи з часів Київської Русі, було зібрано й презентовано творчою групою студентів-гуртківців під керівництвом викладачів Тетяни Бабій та Тетяни Жидкової.
   Крім того, тематичний матеріал занять з предметів гуманітарного циклу протягом тижня  був насичений численними мовними ілюстраціями, літературними та фольклорними творами різних жанрів про давній оберіг – хустку.
   Творчі роботи студентів (художні етюди, вільні есеї, поетичні образки) «Хустка в моїй родині», «Жіночий оберіг», «Всім дівчатам до лиця», «Хустина – Берегиня роду й народу» тощо  –  результат непідробної зацікавленості темою й обізнаності у ній.
   Слово «хустка» споріднено зі словами «хистка», «захищати».Отже, вона не тільки прикрашає жінку, але й слугує їй міцним  оберегом. Хустка гріє душу, лікує рани, плекає віру, леліє світлі надії.

Веселі ви чи сумовиті,
На схилах Ворскли чи Дніпра,
Нема таких жінок у світі,
Котрим вона не до лиця.