Великий мрійник та фантазер Жуль Верн (до 195-річчя від дня народження французького письменника, основоположника жанру науково-фантастичного роману (1828-1905))

   Жуль Габріель Верн - французький письменник та географ, автор книг пригодницького жанру, з Гербертом Уеллсом є основоположником жанру наукової фантастики. У бібліографії письменника - романи, п'єси, новели, поезія, автобіографічні розповіді, художні, літературні та наукові роботи. Його твори були багато разів екранізовані, стали основою п'єс, музики, мультфільмів, коміксів, відеоігор. Серед найвідоміших романів - «Діти капітана Гранта», «Навколо світу за 80 днів», «Таємничий острів», «20 тисяч льє під водою».

   Майбутній письменник народився у місті Нант (Франція) в 1828 році. Його батько був адвокатом у другому поколінні, предки по лінії матері - шотландці і кельти, які переселилися до Франції. Жуль був старшим сином серед п'ятьох дітей. З дитинства хлопчик із величезним інтересом читав. Він знав все про кораблі, плоти та яхти - любов до моря йому прищепив дідусь-судновласник. По закінченню закритого ліцею, Жуль Габріель вступив на юридичний факультет Паризького інституту. Юриспруденція не надто приваблювала юнака, але він послухав батька і погодився. У вільний від навчання час Жуль Верн пропадав у театрі: він не пропускав жодної прем'єри та почав писати лібрето та п'єси. Батькові не подобалося таке захоплення сина і він перестав фінансувати навчання Жуля. Молодий письменник опинився у скрутному фінансовому становищі. Його підтримав Олександр Дюма: поставив на сцені свого театру спектакль за п'єсою Верна «Зламані соломинки». Постановка принесла очікуваний успіх і п'єса була опублікована. Щоб заробляти на життя, Жуль Верн працював у видавництві секретарем і займався репетиторством. У цей час він познайомився з Віктором Гюго і з сином Дюма - Олександром Дюма-молодшим. Перший роман «П'ять тижнів на повітряній кулі» з циклу «Незвичайні подорожі» був опублікований в 1863 році. Твір приніс успіх і письменник продовжив працювати в такому ж напрямку. Так з'явилися романи «Подорож до центру Землі», «Із Землі на Місяць», «20 000 льє під водою», «Таємничий острів» та інші. У віці 28 років письменник одружився на молодій вдові, у якої було двоє дітей. Незабаром у пари народився син. Публікував мінімум одну книжку на рік. Сам Верн, незважаючи на безліч творів про подорожі, мандрував мало. Племінник письменника, що страждав на параною, поранив Жуля Верна в ногу. Через це, як виявилося, важке поранення літератор не міг рухатися до кінця життя. Крім цього, Верн страждав від цукрового діабету з ускладненнями. Жуль Верн помер у віці 77 років в 1905 році.
   У творах Жуля Верна можна знайти деякі передбачення. Наприклад, письменник розповідає про подорож на Північний полюс, який ще не був відкритий в той час. Також Верн говорить про першу подорож людини на Місяць: описує апарати, завдяки яким герої можуть дихати в космосі. Також в життя втілилися передбачення про використання алюмінію в аерокосмічній сфері, місце прототипу космодрому, телебачення, відеозв'язок, електричний стілець, факс.
   Представляємо вашій увазі відеопрезентацію, присвячену творчості відомого письменника.


Бібліотекар Надія РАДІНА