mega888

ДОЛЯ ЯК ВИБІР ЖИТТЄВИХ ДОРІГ

(до 105-ої річниці від дня народження Олеся Гончара (Біличенка Олександра Терентійовича (1918-1995)), українського письменника, прозаїка, літературного критика, громадського діяча)
   Олесь Гончар – видатний письменник, великий майстер слова, чиї твори вже сьогодні заслужено вважаються класикою української літератури. Його по праву назвали великим Українцем, совістю нації, подвижником її духовного відродження.
   Шанувальникам творчості письменника добре знані його художні твори – від прославлених "Прапороносців" до книги-спогаду "Далекі вогнища". Відома і його багатогранна злободенна публіцистика, яка ввібрала в себе думки про українське духовне відродження, про видатні постаті нашої культури, про все, що хвилювало, тривожило його.
   Твори О. Гончара перекладалися на 67 мов, а творчий досвід письменника засвоюється і вітчизняними, і зарубіжними майстрами слова.
   Був знаним літературознавцем, культурологом, критиком, небайдуже ставився до тих політичних процесів, що відбувалися в суспільстві. Його пристрасний, схвильований голос на повну силу зазвучав з трибун різноманітних демократичних з’їздів в останні роки життя.
   Це було своєрідним благословенням землякам побудувати омріяну сотнями поколінь попередників незалежну державу, вибороти собі право гідно називатися нацією. Тому так боляче була сприйнята українським народом його смерть.
   У 2005 році Президент України присвоїв Олесю Гончару звання Герой України (посмертно).
   Пропонуємо переглянути та згадати творчий доробок Олеся Терентійовича Гончара.
 
   
      
Бібліотекар Надія РАДІНА