mega888

Крим у творах українських письменників

26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя

   Дата 26 лютого встановлена 2020 року Указом Президента України на вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі. 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі пройшов багатотисячний мітинг на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.
   Крим досить яскраво представлений в українській літературі — значно більше, ніж всі інші регіони України разом узяті. Це й не дивно. На багатьох письменників Крим справляв незабутнє враження, добре описане Михайлом Коцюбинським в одному з листів: «Крим зробив на мене таке сильне враження (краса природи не тільки вразила мене, а й пригнітила), що я ходив тут як уві сні…».

   Книжково-ілюстративна виставка «Крим у творах українських письменників» розкриває широку палітру кримського літературного ландшафту. Видатні українські письменники Л. Українка, А. Кримський, М. Рильський, П. Тичина, М. Костомаров, О. Вишня, М. Зеров, П. Панч, З. Тулуб О. Олесь та ін. у своїх  творах описували цю благословенну землю та її працелюбних людей.

Я в горах над морем, на високім Таврі -
Хвилі пнуть на кручу, як іхтіозаврці.
А в затоці мирно: тиша там не бунт,
І розкинувсь город, давній Трапезунд. 
Я не зміг остаться зараз там, у місті.
В мене славне свято: з України вісти!
"Україна - вільна!" - вчув я новину.
І подавсь у гори. Легко там зітхну.

(А. Кримський «"В Трапезунті. Спомини з літа 1917 року"»)

   До Дня спротиву окупації Криму бібліотека педколеджу підготувала книжкову виставку «Крим у творах українських письменників».

Завідуюча бібліотеки Світлана ЗАЙЦЕВА