mega888

Українська хустка – берегиня роду

   З давніх-давен хустка для українців була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. Крім того, хустина була обов'язковим головним убором заміжньої жінки, маркер її соціального статусу. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини. Хустину використовували й у різних обрядах.
   Тож неспроста у 2019 році ініціативна група вінницьких громадських діячок, акторок театру та кіно, викладачок та інших жінок вирішили започаткувати Всеукраїнський день української хустки, запрошуючи долучитись до популяризації у соціальних мережах.
   Вже традиційно 7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. 
   Головною метою проєкту є демонстрування зв’язку поколінь українських жінок. Ця подія покликана об'єднати жінок різного фаху, віку та національності зі спільною метою зберігати та відновлювати українські традиції.
   Творча спільнота Путивльського педколеджу  також долучилася до флешмобу "Зроби фото з хусткою", під час якого кожна українка прикрасила себе автентичним аксесуаром та продемонструвала багатовікову красу української жінки. Також було проведено пізнавальний екскурс для студентів 2 курсу «Українська хустка – берегиня роду».
   Мода на хустку живе і донині, адже міцність і вірність традиціям народу – це постійна ознака ментальності українців.


Культорганізатор Світлана РЕДВАНСЬКА